Португалска етно музика ще звучи в Бургас

Магнетичното португалско „Фадо“ ще завладее сърцата на бургазлии на 7 август от 21.00 часа в Експо център „Флора Бургас“. В концерта „На вълните на португалската музика“ ще участват бургаски певци и изпълнители познати ни от голямата сцена, родния ефир и малкия екран.

Те ще представят за първи път пред бургаската публика традиционната градска португалска етно музика – „Фадо“. Нейната същност се изразява с думата saudade – саудаде, съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

Историите, които „Фадо“ разказва, са за изгубена любов, за морето, за живота на бедните хора. В последните няколко години то се превърна в истинско модно течение, поради засиления световен интерес към етно мелодиите.

Фадото се оформя окончателно в началото на 19-ти век в резултат от смесването на характерни гръцки (напр. лаика), романски и арабски музики при известно влияние и от бразилската колония. Играе важна роля в националната идентификация на португалците, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, отговарящи на по-буйния и рязък испански характер, и меката, меланхолична душа на португалския народ.

Концерт-спектакълът „NAS ONDAS DA MUSICA PORTUGUESA“ или „На вълните на португалската музика“ се реализира със съдействието на Община Бургас при вход свободен

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!