Поредното дърво в Бургас мина под резачката

11076023_10153222872035152_414689786_n
Дървото на ул. „Ген. Гурко“ секунди преди да бъде отсечено

„Бургас остана без дървета, няма място за живот, а въздухът освен с химия е пренаситен и с прах от строителната площадка, в която се е превърнал нашия град” коментира загрижено пред наш  репортер гражданка, станала случаен свидетел на отрязването на дървото. Друга гражданка с видимо възмущение заяви: „Този град беше красив и зелен, сега става сив и бездушен! Защо унищожиха зеленината по площад „Тройката”?  Наредиха пейки, но кой ще седне на тях под жаркото слънце, без да има отнякъде сенчица? Жал ми е за голямото дърво пред „Хеликон”, и то попречи на някого… Бетонът превзема и душите ни! Това е страшно!”

11063299_10153222882920152_1055795043_n
Отрязаното дърво на пл. „Тройката“

Дървото се намираше в началото на улица „Ген. Гурко”, където скоро трябва да бъде отворена за движение така наречената подземна улица под пл. „Тройката”. Бедата бе, че щеше много да пречи на пешеходците, които преминават през тротоара. Парадоксално е, че именно тези, на чиито път се изправяше дървото, се оказват най-потресени от неговото унищожаване.
Строителството на централна спирка пред БСУ и храм „Св. Иван Рилски” също доведе до унищожаване на дървета. Свидетели бяхме, че едно от тях бе извадено с корените, за да бъде преместено, според отговор на наше запитване. Впоследствие се оказа, че много по-лесно е да бъде нарязано, отколкото присадено. Надяваме се ликвидацията на „белите дробове” на Бургас да не е целенасочена политика, която да продължи и при реализацията на други общински строителни проекти.

В цивилизованите държави, сред които България явно не е, както в частност и града с претенции да е най-добър за живеене, ползват специална технология, за да запазят всяко дърво живо. Каква е тази технология може да се види от това видео.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!