Показаха новата визия на 27-и блок в „Славейков“

О447dda0da2d360dca77fe429843dba5fт сегашното си лице блок 27 А в комплекс „Славейков“ ще запази само своя номер. Два от входовете му са одобрени за саниране по Програмата за енергийна ефективност. Техническото обследване приключи и скоро работата по обновяването на панелния блок ще започне. Инженерите са определили какви мерки за енергийна ефективност да бъдат приложени и показаха как ще изглежда сградата след края на ремонта.
За да се намалят разходите за електроенергия и отопление, ще бъде направена реконструкция на различни части от сградата. Тя ще разполага със слънчева инсталация, която ще осигурява топла вода за битови нужди. Соларните панели ще са разположени на покрива. Наклонът им е пресметнат така, че да работят при максимална ефективност през цялата година, а не само в определен сезон.
Изцяло ще бъдат подменени вертикалните водопроводи и хоризонталната част на канализационните тръби до връзката с централния тръбопровод. Електроинсталацията в общите помещения ще бъде подновена, а стълбищното осветление ще се управлява от датчици за движение. За пестене на енергия ще бъдат монтирани LED лампи, които са по-икономични.
5f479180e837e01b788ac09786d8e219Цялостен ремонт на покрива, премахване на рушащите се фасадни панели и изграждане на мълниезащитна инсталация са част от мерките за подобряване на конструктивното състояние на сградата. За монтирането на климатиците ще бъдат поставени външни клетки. Освен удобство, те ще дават добър естетически вид на фасадите.
Община Бургас ще облагороди пространството около блока, за да е в хармония с новата визия на сградата. Предвижда се да има повече зеленина, беседка и пейки.
„Обновяването на блоковете по Програмата за саниране ще промени облика на Бургас и той ще стане по-красив. Това ще повдигне самочувствието на хората. Тук е много важна ролята на гражданите, защото без тяхната активност ние няма да можем да направим тази промяна към по-красива визия на града“, каза при представянето на проекта за саниране на 27-и блок кметът Димитър Николов.
След завършването на ремонтите блокът ще бъде оцветен в лилаво. Цветът заедно със стилизиран образ на пеликан са отличителните знаци за комплекс „Славейков“. Освен пастелните нюанси на лилавото, в цветовото оформление на блоковете ще присъстват сиво и бяло.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!