Позиция на ГЕРБ – Карнобат относно закриване на вътрешно отделение в МБАЛ-Карнобат

По повод закриването на затваряне на отделението по вътрешни болести в МБАЛ-Карнобат,ръководството на ПП ГЕРБ-Карнобат и групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Карнобат разпространиха следната позиция. Публикуваме без редакторска намеса.

Ние, общинските съветници и членове на общинското ръководство на ПП ГЕРБ-Карнобат, категорично се противопоставяме на твърдения, че заради наши действия жителите на общините Карнобат и Сунгурларе са лишени от възможността да получават своевременни и необходими лекарски грижи в МБАЛ-Карнобат. Възразяваме и срещу спекулациите, че имаме отношение към затваряне на Отделението по вътрешни болести. Като хора с ясно заявена гражданска позиция и работещи в полза на обществеността, ние сме загрижени и притеснени за ситуацията с функционирането на здравното заведение и неговото бъдеще. Дистанцираме се и от поведението и личния живот на екипа на МБАЛ-Карнобат.

На последната проведена работна среща на Комисията по здравеопазване, социални дейности, спорт и туризъм, групата общински съветници от ГЕРБ категорично заяви позицията си против закриване на вътрешно отделение в МБАЛ-Карнобат, считайки представените от управителя на болничното заведение аргументи за немотивирани. Нашите съображения бяха поставени на вниманието на обсъждащите предложението на инициираната среща, а именно: професионален подход към проблема, ангажиращо търсене на лекари, провеждане на срещи и с местни специалисти, при спазване на регламентирани държавни срокове, за обезпечаване на дейността.

Болницата в Карнобат обслужва две общини с предимно застаряващо население с ограничени възможности. Освен това, съществуват фактори като отдалеченост от областните болници и безработица, които не могат да бъдат пренебрегвани. Жителите на всички населени места, ползващи здравното заведение, трябва да имат сигурност, че могат да разчитат на услугите му и да получават необходимото обслужване. Здравето и животът на нашите съграждани винаги са били на първо място. Считаме също, че и на територията на община Карнобат има специалисти, които биха се отзовали и биха проявили високия си професионализъм по отношение грижите към пациентите на двете общини. Управата на община Карнобат трябва да се огледа и да използва добри практики от останалите общини, за да привлече специалисти.

Проследявайки развитието на казуса, за пореден път се убеждаваме, че управляващите от Община Карнобат са решили да не отчетат нашите съображения, които са достатъчно аргументирани и са в полза на гражданите. Изненадани от подхода им по този важен въпрос и логично питаме: Закриване на отделения – нима това са заложените дейности в Общинската програма за развитие на сектор „Здравеопазване“ в Община Карнобат? Каква е съизмеримостта на грижата за хората ни? Това ли са реалните възможности за подсигуряване на здравеопазването на жителите?

Апелираме към проява на отговорност на управляващите на болничното заведение и управата на Община Карнобат по жизнено важни и отговорни въпроси като качествено здравеопазване за населението.

Твърденията, че Отделението по вътрешни болести е в ремонт, което председателят на ОбС-Карнобат е заявил пред медиите, не отговарят на истината. Наскоро бе извършен ремонт на цялата болница по Международен фонд “Козлодуй“ и то напълно отговаря на необходимите условия за провеждане на дейността си.

Ситуацията в болничното заведение в никакъв случай не трябва да се обвързва с една или друга политическа сила, тъй като всеки от нас е обвързан с обществено-значима работа в полза на жителите на община Карнобат и няма значение политическата принадлежност. На първо място трябва да бъдем обединени за осигуряване качествено здравеопазване за хората.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!