Пожарникарите честват своя професионален празник

Огнеборците отбелязват своя професионалния  празник със „Седмица на пожарната  безопасност”. Тази година тя ще се проведе от 7 до 14 септември. В програмата са заложени множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях са насочени към децата. Бургаските пожарникари ще запознаят малки и големи с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар.

В празничния 14 септември, освен тържествени събрания, е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат организирани Дни на отворените врати и приемни за граждани, които започват да текат от днес – 7 септември.

Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат  и ученици от младежките противопожарни отряди. За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се проведат работни срещи с кметове и представители на регионалните структури. Предвиждат се срещи с ветерани. В рамките на седмицата  пожарникарите  ще участват в атрактивни демонстрации по пожароприложен спорт.

Програма 7 – 14 септември:

* Дни на отворените врати – от 07.09. до 14.09.2015 г. във всички районни служби за ПБЗН от областта.

* Пресконференция на 14.09.2015 г. от 10.45 ч. в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас.

* Почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на РДПБЗН – Бургас – на 14.09.2015 г. от 11.30 ч.

* Демонстрация  на състезатели от отбора  по пожаро-приложен спорт – членове на националния отбор – в двора на РДПБЗН – Бургас на 14.09.2015 г. от 12.00 ч.

* Среща с ветерани в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас на 14.09.2015 г. от 16.00 ч.

* Представяне на възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас, разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия и извънредни ситуации  пред граждани и гости на Бургас на площада пред паметник-мемориал „Пантеона” – на 14.09.2015 г. от 18.00 ч.

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както в цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

d10078b15ff7c68b4681d4fc80df3f81

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!