Поетично кафене в Бургас за Световния ден на поезията

Световният ден на поезията  в Бургас ще бъде отбелязан за 11-ти път на 21 март 2019 година от 18 часа с Поетично кафене в Дома на писателя. 

От учредяването си през 2008 година събитието се провежда под егидата на областния управител на Област Бургас – Вълчо Чолаков.

Празникът е организиран от читалище „Любен Каравелов 1940“ и Бургаска писателска общност, със съдействието на Община Бургас и партньорството на Държавен куклен театър.

„За всеки жив читател и всеки жив поет“ – под този девиз от 1999 година всяка пролет на 21 март по инициативата на ЮНЕСКО се отбелязва Световният ден на поезията.

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

В бургаското издание на празника участват поети от всички поколения и почитатели на изящната словесност, музиканти, актьори. Сред тях всяка година е и проф. Севдалина Турманова – зам.-областен управител на Бургаска област.

На същата дата се отбелязват още няколко празника: Началото на пролетта, Международният ден на кукления театър,  Денят на Земята,  Световният ден на гората.

За втора година Световният  ден на поезията в Бургас има свои специални гости. През 2018 година това беше Хава Пинхас Коен, писателка от Израел, тази година – Рада Панчовска от София – поет и преводач от испански език. Тя ще представи новата си поетична книга „Космически елегии“ и някои от преводните си  антологии  пред ученици от  11 Е клас на ПГРЕ „ Г.С. Раковски“ в Бургас.

В поетичното кафене на Световния ден на поезията ще вземат участие и талантливите музиканти от НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ в Бургас Михаил Михайлов – класическа китара и Стелла Михайлова – вокал.

С цвете в ръка всеки може да стане част от празника на поезията на 21 март.

„Само тази вечер срещу стих с автограф  можете да пиете кафе или чаша вино в Дом на писателя Бургас на ул. „Вола” № 1. От 18 до 20 часа „Кафе с автограф“  ще бъде повече от клуб , ще се превърне в място за празнуване, за вдъхновение и за упражняване на изкуството да се общува чрез поезия. Анонимният блиц-конкурс за написване на творба по зададена в момента тема може да ви донесе атрактивни награди”, уточняват организаторите.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!