Подредиха изложбата „Цветно вълшебство”

Традиционната изложба на гоблени „Цветно вълшебство“, организирана от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” в  ж.к. „Меден рудник” бе открита в първия ден на април. От 2003 г. всяка пролет запленените от гобленарското изкуство очакват експозицията с нетърпение. Изложбата се радва на голяма популярност и посещение, а участниците всяка година представят нови, оригинални и различни модели.

За по-високото качество на изложбата има предварителна селекция на предоставените бродерии по предварително обявени категории.

Участниците не са само жени, както обикновено се предполага, а също деца и мъже на различна възраст.  Изложените  гоблени изобилстват на сюжети – от портрети през религиозни и пейзажи до абстрактни изображения, цветя и животни.

В 13-то издание на „Цветно вълшебство” са включени 57 гоблена от всички жанрове, изработени от сръчните ръце на 23 участници.

Тази година в категорията за най-прецизна бяха отличени Димка Атанасова с гоблена «Фея на розата», Диана Иванова за «Зимна вечер» и Димитър Киров за «Богатири»; за оригинален сюжет – Ирина Пехливанова за «Два пауна» и Атанаска Пойдовска за «Мелница в гората»; в категорията за най-добра визия (съчетание на рамка с гоблен) – Лидия Хидирова за «Момиче с лебед», Пепа Милева за «Пазителят на морето» и Веса Панайотова за гоблена «Цветя и пеперуди».

Спомоществователи на изложбата са дългогодишните партньори на читалището Милена Нецова и Лиляна Димитрова, които предоставиха всички подаръци на участниците.

Изложбата от изящно везмо ще продължи до 8 в читалище «Св.св. Кирил и Методий 1985», к-с «Меден рудник».

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!