Подаваме онлайн декларации без е-подпис през 2015 г.

През 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код (ПИК), обещават от приходната администрация. От приходното ведомство вече работят върху най-новата електронната услуга, но преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис.
Повече от 25 хиляди бургазлии вече разполагат с персонален идентификационен код, чрез който могат да упражняват и дистанционен контрол върху своите работодатели по отношение на това имат ли трудови договори и каква е сумата, върху която са осигурени. До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 000 персонални кодове. Клиентите на НАП са направили с тях над 2,5 млн. онлайн операции. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, допълват от приходната агенция.
В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.
Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на Агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.
Информация за услугите с ПИК може да се получи на информационния телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!