Писателската общност в Бургас ще има свой дом

Стара сграда на пл. „Баба Ганка” ще бъде изцяло пригодена за нуждите на литературните творци

Тази година бургаските писатели ще се сдобият със свой литературен  дом. За целта стара сграда на площад “Баба Ганка” / бившата Дирекция «Музика»/ ще бъде цялостно реставрирана и пригодена за нуждите на пишещото братство. Община Бургас е готова с техническия проект 90 %. Текат и последните съгласувания с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Идеята е писателската къща да носи името на Христо Фотев и там да се оформи пространство, в което да се изложат снимки, вещи и материали, свързани с големият поет.

Предложението на кмета Димитър Николов е бургаските писатели да се обединят в асоциация, без отделните дружества да губят своя облик и самостоятелност. Според него, така грижата за новия им дом ще е  споделена.

Мащабното преустройство на сградата ще започне до месец, веднага след официалното одобрение от Министерството на културата. Ще бъдат подсилени основите, сградата ще бъде санирана, а вътрешното пространство – преподредено. Предвидена е представителна зала за събития и кафе-клуб. Отделно помещение ще се превърне в своеобразен музеен кът, посветен на най-нежния бургаски поет Христо Фотев.

Планировката на дворното пространство е артистична, комбинирана с много зеленина. Идеята е клубът да се превърне във вдъхновяващо място за четящи и пишещи хора от всяка възраст.

Бургаските писатели от години настояват за място, което да чувстват свое. Липсата на клуб на дейците на културата се отрази най-много върху дейността на писателските дружества. Те или бяха принудени да ползват за своите сбирки кафенета, или да търсят приютяване в читалища и библиотеки… Някои от дружествата на практика престанаха да водят организационен живот.

Предприетите реални действия на общината дават основание писателската гилдия да се надява, че за традиционните си есенни литературни празници  тя вече ще бъде настанена в своя дом.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!