Пиле или риба? Преценете сами…

Пиле или риба? Това е въпросът, който експертите поставят отново на дневен ред, като се обръщат към хората с призив за здравословно хранене. Отговорът даде водеща норвежка компания по време на своя презентация в Брюксел на световното изложение на компании в рибния бранш.

Специалисти от норвежката фирма доказаха пред смаяната публика в столицата на Белгия, че сьомгата е правилният избор в тази дилема. Освен полезните свойства на рибата, те са изтъкнали и факта, че сьомгата може да ни излезе почти на цената на пилето.

На световния форум присъстваха и представители на българската компания „Атлантик“ АД, която е водеща за страната ни по внос и износ на риба и рибни продукти. За новите проучвания на сьомгата разказа Зорница Русинова, ръководител на направлението по аквакултури във фирмата.

Ето и аргументите „за“ сьомгата. Първо, рибата е полезна, защото е богата на омега 3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на сърдечния ритъм. Консумирането на този вид риба е един от деветте трика за здраво сърце. Според скорошно проучване на Harvard Medical School хората, които ядат пет или повече пъти риба, като тон или сьомга, на месец, имат 3.2 удара по-малко в минута от тези, които приемат риба веднъж или по-рядко в месеца.

Сьомгата помага и на мускулите, тъй като съдържа висококачествени протеини. След тренировка намалява загубата на протеин и подобрява възстановяването. Това е важен процес при изграждането на мускулите.

Рибата съдържа антиоксиданти, поддържа здрава костната и нервната система, има витамин Д… Но по-важното е, че няма да излезе много по-скъпо от пилето, например, както пресмятат авторите на презентацията от норвежката фирма. Те посочват, че сьомгата е плътна риба, която засища и не е необходимо да се консумират големи като грамаж количества, докато при пилетата, особено тези с антибиотици, не е така. Необходимо е консумирането на голямо количество от тях, за да се засити организма, а последиците могат да бъдат доста лоши и дори да се стигне до увреждането му и скъпо струващо последващо лечение.

А ето и нещичко за пилетата. Американската верига за бързо хранене McDonald’s планира до 2 години да се откаже от употреба на пилета, отгледани с антибиотици, жизненоважни в борбата с човешките инфекции. Информацията разпострани Reuters през март тази година.

Това е най-агресивната стъпка на една от най-големите компании в този бранш да промени практиките на производители на пилешко месо, които не са безопасни.

Решението на компанията e поради това, че прекаленото използване на подобни лекарствени препарати при пилетата може да се отрази негативно на ефективността на антибиотиците в борбата с човешките инфекции.

Според учените, прекаленото използване на антибиотици в производството на месни продукти може да доведе до създаването на „супербактерии“ (резистентни на антиобитици). Поради това експерти и защитници на общественото здраве са много по-критични при използването на антибиотици за отглеждане на говеда, прасета и пилета. При рибата обаче тези методи не се използват.

Според Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ, „супербактериите“ причиняват смъртта на близо 23 000 души в САЩ всяка година и 2 милиона заболявания всяка година в САЩ. Това струва до $20 милиарда преки разходи на здравната система на Съединените щати.

И това са само част от аргументите при отговора на въпроса „Пиле или риба?“ представени по време на изложението в Брюксел. Единствената българска компания, която бе там е „Атлантик“ АД. Тя е позната вече със своите продукти, тъй като при предишни изложения излезе със собствени щандове за култивирани миди и деликатесната риба барамунди. На тазгодишното изложение продукция на българската компания бе представена от чужда фирма, която е партньор на „Атлантик“ в България.

Според Зорница Русинова, тенденцията към развитието на аквакултурите в световен мащаб се запазва. Тя самата е посетила и няколко интересни щанда за стриди и мида-нокът, които са култивирани. Двата морски деликатеса досега се смятаха за труден продукт за отглеждане в акваферма.

Другата новост на компаниите от цял свят е идеята им за пестене на хранителните ресурси чрез пакетиране на продукцията в малки разфасовки. Известно е, че в световен мащаб се изхвърля огромно количество храна, тъй като компаниите го предлагат на едро и в големи разфасовки. Сега обаче много от фирмите са се насочили към крайния потребител с малки по грамаж разфасовки. Това е свързано и с тъжната статистика, че в западните държави и Америка много от хората живеят сами, обясни Зорница Русинова.

Тя посочи, че в момента на българския пазар в големите вериги магазини могат да се намерят норвежка и чилийска сьомга, като и  двете са с много добри вкусови качества.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!