Петър Кънев: Бюрокрацията задушава малкия и среден бизнес в България

Проблемите с българския бизнес са огромни и това ще бъда първата задача, с която ще се заемем в 43-то народно събрание. Това обяви водачът в листата на „БСП-лява България” Петър Кънев пред журналисти. Според него проблемите са най-вече при малките и средни фирми и те произтичат от самото законодателство. Ето защо е изключително наложително да доведат докрай предприетите опити за промяна в Закона за защита на конкуренцията, което от своя страна ще рефлектира във всички свързани с него нормативни актове.

Според статистиката 354 000 са микрофирмите в България с общо 600 000 заети в тях, или средно по двама души във фирма. Всяка фирма при инспекция трябва да представи 28 вида документи, сред които някои, граничещи с абсурда: график за отпуски, правилник за организиране на работното време, правилник за организиране на работната зона, документи за проведени инструктажи… Като най-фрапиращо Петър Кънев определи изискването за наличие на инвентарна книга, което е наследство от   времето преди компютрите.

Ако бъде избран за народен представител приоритетите на Петър Кънев ще бъдат облекчаване на документната тежест за микро и малките фирми, промени в законите за командировките, статистиката, счетоводството. Според него е задължително да се предприемат сериозни реформи във всички области, но за да имат ефект те, е абсолютно необходимо да се намери политически консенсус.

Отношение по темата взе и Пламен  Грозданов, дипломат и изпълнителен директор на сдружение „Произведено в България”. Той също призова към неотложни мерки за оздравяване на малкия и среден бизнес – премахване на бюрокрацията, а от там и на огромната административна тежест, която задушава малките и средни фирми. Според него е наложително въпросът да се постави и пред Брюксел, тъй като европейските изисквания за България не са 100 % приложими. Голям проблем за България се оказва и въздействието на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради Украйна. Въпреки, че в Русия все още има сантимент към българските стоки, санкциите ни затвориха пътя за руския пазар, а веднъж излезеш ли от пазара, трудно можеш да се върнеш”, коментира Пламен Грозданов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!