Пасажерските пристанища в Черно море засилват сътрудничеството си в круизният бизнес

220 метровия кораб  Costa neo Romantika със 1800  пасажери на борда ще открие сезона в Бургас на 5 април 2016 година

Представители на „Пристанище Бургас” ЕАД  участваха  в най-голямото круизно изложение „Cruise Shipping Miami 2015”. То се проведе в периода 16-19 март в  Маями, САЩ и е най-голямото круизно събитие в света, с участие на над 900 изложители и посещавано от 11 000 представители на 125 страни.

В престижния форум участваха Иван Капитанов – председател на СД на Пристанище Бургас, Диян Димов – изпълнителен директор и Стойчо Димов – ръководител „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция”. Конференцията, съпътстваща изложението, бе открита от Крис Хайман от „Seatrade”. През четирите конферентни дни бяха разгледани няколко основни теми, свързани с географията на круизния туризъм, сигурността, развитието на крузния продукт и маркетингови сегменти. В дискусиите участваха всички круизни оператори и представители на пристанища от целият свят.2 (1)

Във водещата презентация “Развитие на пристанищната инфраструктура в новопоявили се пазари”, Джон Терсек – вицепрезидент на Royal Caribbean Cruises Ltd. изрично отбеляза, че България, в частност Бургас, е нова круизна дестинация с голям потенциал. В отделен разговор Джон Терсек  и ръководителите на Пристанище Бургас дискутираха силните и слабите места за развитие на круизите в Бургас. По думите на експерта предизвикателствата пред бургаското пристанище за развитие на круизния  бизнес са подобряване на инфраструктурата и интермодалността на специализирания терминал. Той заяви  убеденост, че положителните отзиви от успешното начало ще се повторят в скоро време, независимо от сложната ситуация в региона.

В дните на изложението беше проведена официална среща с представителите на Търговската палата на град Трабзон и ръководството на едноименното пристанище, които съвместно с  порт Батуми /Грузия/ разработват Черноморска круизна платформа, целяща да обедени усилията на този бизнес в Черно море, както и да подготвянето на текст на Меморандум за сътрудничество между заинтересованите пристанища в региона.  Инициатива, подкрепена и от Порт Бургас,  със сигурност  ще разшири представителността на Черно море и може да  даде допълнителна уверенност на круизните компании за дългосрочност на техните нови круизни намерения.

Представителите на  Грузия, с които пристанище Бургас участва  няколко години съвместно на изложението, също потвърдиха готовността си за обединение на няколко порта/страни за развитие на круизният бизнес в Черно море.

За подобряване на обслужването на пасажерите от големите   круизни кораби и  от крайбрежното плаване, с водещите световни фирми от Испания – «Аделте» и «ТУББО» бяха разгледани техническите параметри и ценови условия за  изграждане на пътнически круизен ръкав на морска гара Бургас. Модерните и конкурентни ценови решения на експертите от „ТУБО” в близките месеци могат да бъдат реализирани в новия терминал.

В потвърждение на добрите перспективи за морския круизен бизнес в порт Бургас са и съгласуваните нови 5 посещения  за 2016 и 2017 година на 220 метровия кораб  Costa neo Romantika, който със 1800  пасажери ще открие сезона на 5 април 2016 година.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!