Паметник на жертвите от комунизма издигат в Бургас

Кръст, от чийто център вечер ще се извисява мощен светлинен лъч, който ще свързва небето и земята. Такъв е замисълът в проекта за паметник на жертвите от комунизма, който бе представен на 1 февруари – Денят за почит към жертвите на комунизма.

В последните години изграждането на паметника на жертвите от комунизма се превърна в кауза за СДС – Бургас, която бе подкрепена и от останалите партии от Реформаторския блок. На презентирането на проекта присъстваха и общински съветници от ГЕРБ и НФСБ, с чиято подкрепа местният парламент  прие предложението за изграждане на паметника.

 Монументът ще се намира срещу входа на Апелативния съд.

„За мен този символ няма да бъде знак за имената и техните наследници, а ще бъде фар, който да осветява нас и нашите наследници с предупреждение, че никога не трябва да позволяваме зверствата на комунизма да се повторят”, каза областният управител Вълчо Чолаков, който през 2012 година, тогава като общински съветник, входира докладната записка.

Чолаков припомни, че за период по-малко от година са били избити толкова български генерали и офицери, колкото не са загинали от Освобождението на България до 1945 година. Най-тъжното и плашещо е, че тези хора не са избити от наши врагове по външните граници, а от наши сънародници.  Елитът  на българската култура, политическа класа и интелигенция е бил унищожен.

Проектът за паметника, който е във формата на  кръст, е дело на бургаските художници Атанас Стоянов и Любомир Коцев. В центъра на монумента ще бъде монтиран мощен прожектор, който вечер ще осветява небето в памет на жертвите.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!