Пак ще местят Агенцията по рибарство в Бургас

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ да бъде преместена в Бургас, иска Европейската комисия. Мотивите на ЕК били, че по този начин ще се осъществява пряк контрол върху дейностите на рибарите.
От бранша отдавна настояват за това. Така ще бъде улеснена връзката със структурата, която издава документите за осъществяване на рибарските дейности, ще се ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора, ще се увеличи подкрепата към местните рибарски общности. 70 % от риболовния флот на България е на територията на Бургаска област. Тук е съсредоточен и над 80% от промишления улов. Рибарството  е традиционен поминък в областта, заема значителен дял от местната икономика и осигурява поминък на населението по цялото южно крайбрежие от Обзор до Ахтопол.
ИАРА е на подчинение на Министерството на земеделието и храните. Управлението на агенцията е в София, в което рибарските общности не намират никаква логика. За преместването й в Бургас, близо до мястото където се извършват основните рибарски дейности в страната, се говори за втори път през последните години. През 2012 г. първото правителство на Бойко Борисов, като част от програмата си за децентрализация, предприе за първи път инициативата. Тогава Община Бургас подготви сграда за бъдещото седалище на агенцията и вложи в ремонта й 150 000 лв. / на снимката/. Предсрочните избори обаче осуетиха преместването. Следващото правителство заяви, че преместването на ще генерира допълнителни разходи на агенцията, които бюджетът не можел да осигури.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!