Отново Дни на Африка в Бургас

Второто издание на единствения по рода си Фестивал на Африканската култура в България ще се проведе между 18 и 25 юни в Бургас. Тази година акценти в програмата на фестивала са Африкански танц и перкусии уъркшоп, които ще бъдат от 18 до 24 юни в Младежкия културен център и КЦ „Морско казино“.

Атрактивното плажно Афро парти с Дръм съркъл /перкусионни ателиета/ ще бъде на 22 юни на бургаския плаж, а на 25 юни на открита сцена „Охлюва“ ще  има Афро концерт, отново с Дръм съркъл.

Артистична ко-продукция ще представи съвместен музикален и танцов проект на артисти от Сенегал и България. Всеки от дните на фестивала ще се съпътства от Афро базар.

За пръв път в събитието ще се осъществи Дръм съркъл с отворено участие за желаещите да се включат в събитието. Дръм съркъл е колективно свирене на барабани. Обикновено участниците са подредени в кръг и не е необходимо те да имат предварителен опит. В дните на фестивала са предвидени два Дръм съркъла на открито – на 22 юни, в рамките на плажното парти и на 25 юни преди началото на Афро концерта.

Гости на Дни на Африка са Yama Ndione и Fatou Diallo от Танцова трупа DAMBALLAH, Сенегал и  Sammy Kouyate  – потомствен музикант от рода Грийо и музикална звезда от Гвинея. Българските участници в прокта са : Мария Косса, преподавател по Африкански танци от София, Асен Хайдутов – перкусионист и популярен бургаски музикант, Танцова компания „Дюн“.

Пълната програма на фестивала и условията за участие в уъркшоповете можете да намерите в събитието на фестивала във Фейсбук: https://web.facebook.com/events/662525240859471/ 

Проектът „Дни на Африка в България“се реализира с финансовата подкрепа на  Община Бургас – Програма за съфинансиране на културни проекти и Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

Повече информация: https://web.facebook.com/events/662525240859471/ или на 0898912545 – Петя Стойкова, инициатор и координатор на събитието.

 Компания Damballah води началото си от Toubab Dialaw , малко селище на 50 километра от Дакар и мултидисциплинарния артистичен център Sobo Badè, създаден от драматурга и скулптора Жерар Шене.

Sobo Badè е популярен със своето театрално пространство и артистични занимания – перкусии, африкански танц , съвременен танц, традиционни занаяти. Танцьорите на Damballah израстват в творческата среда на този център, като имат възможност да работят с международни артисти от Индия, Суринам, Германия, Бразилия, Япония, САЩ в рамките на програмата на UNESCO „Unesco-Aschberg bursaries for artists“. През 2002 год., в рамките на същата програма, те работят и с българската хореографка Петя Стойкова.

Трупата гостува на многобройни танцови събития в Европа и Африка. Водещите танцьори на Damballah – Yama Ndione и Farou Dialo преподават традиционен сенегалски танц в Германия, Франция, Италия, Швейцария и др.

В Toubab Dialaw и отново в Sobo Badè трупата развива организацията „Les enfants de Walou Dekendo“  http://lesenfantsdewaloudekendo.com/  и преподава танц на деца и юноши.  Sammy Kouyate е потомствен музикант от рода Грийо – наследствена каста сред народите на Западна Африка, чиято функция е да поддържа устна история на племето или селото и да се забавлява с истории, стихове, песни, танци и др. Живее и работи в Швейцария и САЩ, където записва своите музикални албуми в стил Афро поп. След първото си участие в Дните Африка, Сами се върна за да заснеме 3 видео клипа в Бургас.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!