Откриха първото издание на пленера по скулптура от камък „Докосване до природата“

В курорта „Св.св.Константин и Елена“ бе открито първото издание на пленера по скулптура от камък „Докосване до природата“. Пленерът, който ще продължи до 21 май е организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна, „Св. Св. Константин и Елена Холдинг“ АД и ЗАД „Армеец“. Участниците в него са определени след конкурс, журиран от представители на Фондацията, Община Варна и СБХ. В конкурса кандидатстваха 26 проекта на 23 автори от цялата страна. Одобрени за участие бяха 9 проекта:
Адриана Добрева (Варна) – проект „Форми“ („Състояние“)
Иван Иванов – ИВАНИ (Варна) – проект „Риби“
Иван Стоянов (София) – проект „Докосващи се“
Кирил Георгиев (Казанлък) – проект „Вятър“
Кирил Матеев (София) – проект „Прибойна вълна“
Кристиян Жейнов (Варна) – проект „Вода“
Николай Йотов (Добрич)– проект „Фигура“
Симо Борисов (Плевен) – проект „Русалка“
Христина Иванова и Венцислав Марков (Варна) – проект „Фосил“
Авторите ще работят с русенски камък на специално оборудваната площадка на паркинг „Черноморец“. Каменните блокове са предоставени като дарение от „Скални материали“ АД, Русе.
Идеята за създаване на пленера произлиза от желанието да се обогати естетически парковата среда на курорта и той да се популяризира не само като място за отдих и почивка, но и като подходящо пространство за създаване на изкуство. Авторите, кандидатстващи в конкурса, бяха поканени да предложат творчески интерпретации от камък, които да представят връзката между морето, земята, природата и хората. Една от основните идеи на пленера е да представи пред българската публика и гостите от чужбина талантливи млади скулптори, а също и вече утвърдени имена. Много от участниците имат в творческите си биографии изяви в различни скулптурни симпозиуми в България и по света, като са работили с дърво, камък или метал. Стиловете на всеки един от авторите е различен и пленерът има амбицията да покаже многообразието от тенденции в развитието на съвременните скулптурни форми в България, осъществени чрез творбите на автори от различни поколения.

Пленерът ще завърши на 21 май с обща изложба на готовите скулптури, която ще съвпадне с официалното откриване на новия туристически сезон в курорта и превърналият се в традиционен в последните години Майски фестивал на цветята.
В рамките на пленера ще се проведе и съпътстваща програма, в която са включени изложба на ученически скулптурни проекти и уъркшоп по скулптура от еко материали. Като доброволци в пленера ще участват деца, младежи и девойки на възраст между 12 и 18 години от домовете за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ и „Княгиня Надежда“ във  Варна, които Фондацията традиционно подпомага. Децата ще имат възможност да излязат извън обичайната си ежедневна среда, да общуват с хора от творческите среди, да се включат в работния процес при създаването на скулптурите, да участват в уъркшоповете. Ще могат да получат повече знания и умения, да развият своята сръчност, въображение и творчески заложби.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!