Откриха паметника на Георги Калоянчев

Титанът на българската сатира Георги Калоянчев вече ще посреща хората на входа на Летния театър в Бургас. Скулптурата му в естествен ръст е дело на Георги Чапкънов. Паметникът беше открит на специална церемония, на която присъстваха съпругата на големия актьор Валя Калоянчева, синът му Ивайло Калоянчев,  Никола Анастасов, Славчо Пеев, приятели, близки и почитатели на Калата.

Изграждането на паметника на Георги Калоянчев стана след като Общественият дарителски фонд и Община Бургас започнаха кампания за набирането на средства под надслов „Аз дарявам за Калата. В нея се включиха много културни институции, организации и граждани.

Паметния ден за Бургас уважиха министър Ивелина Василева, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Георги Николчев от Обществения дарителски фонд.

След откриването на паметника, в Летния театър беше поставен спектакълът „Господин Ганьо Балкански“, с който неизменно свързваме Георги Калоянчев. Този път в главния герой се превъплъти синът на Калата Ивайло Калоянчев.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!