Откриха нови потънали кораби в Черно море

Варненски учени ще помагат за развиването на подводния туризъм по родното Черноморие. В рамките на трансграничен проект с Румъния, изследователи от Института по океанология към БАН във Варна са проучили морското дъно между Калиакра и Констанца. Там учените са се натъкнали на десетки неизследвани до момента подводни обекти.

Само между носовете Сиврибурун и Калиакра са идентифицирани 85 цели, като 8 от тях са с потенциал за детайлни изследвания. Става въпрос за потънали дървени кораби от XIX-и и началото на XX-и век. Новооткритите потънали кораби се намират на дълбочина от 20 до 100 метра. Сред тях има плавателни съдове с дължина 40 метра.

Изследвано е морското дъно встрани от фарватера, където корабоплаването не създава проблеми за гмуркането. Повечето обекти са само маркирани и предстои да бъдат детайлно изследвани, обясни проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология. По думите му новооткритите подводни артефакти ще бъдат отворени за свободни посещения на водолази след като бъдат изследвани от учените.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!