Откриха изложба „Спасени реликви“ в Бургаската съдебна палата

Изложба „Спасените реликви“ бе открита днес в Съдебна палата Бургас. Тя показва резултата от работата на органите на реда, съдебната власт и културните институции по наказателно дело срещу двама иманяри.
Председателят на Апелативен съд Бургас съдия Яни Бахчеванов приветства гостите и обърна внимание, че с присъда на Окръжен съд Сливен, потвърдена от Апелативен съд Бургас и от Върховния касационен съд, в полза на държавата са отнети стотици исторически и археологически ценности. Спасените реликви са от Елинистическата и от Римската епоха, от Византия и Средновековна България. Сред тях са златни пръстени и обеци, сребърни и бронзови накити, лъвска лапа, глинен съд с изображение на бог Хермес и други, както и златни, сребърни и бронзови монети, създадени във времето от преди Христа до 19 век.
„Изложбата представя малка част от предоставените ни с решение на Окръжен съд Сливен археологически и исторически находки. С тях искаме да акцентираме на ценността и красотата на спасените за гражданите на страната ни находки. Част от експонатите са датирани към Елинистическата епоха и показват няколко културни влияния по нашите – персийско и на Класическа Гърция. Друга част от експонатите представляват изключително ценни монети от Римската епоха и от Средновековието. Те са спасени за всички нас!“, посочи при откриване на изложбата директорът на Регионален исторически музей Сливен Николай Сираков.
Изложбата е ситуирана в съдебна зала №7 на Съдебна палата Бургас. Тя може да бъде посетена от всички граждани във времето от 8,30 ч. до 16,30 ч. до 18 май.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!