Отиде си Стефка Велчева – потомка на видната бургаска фамилия Велчеви

Бургас се прости със Стефка Велчева, наследник на фамилията, създател на първата в България  моливна фабрика „Девеко”. Да я изпратят в последния й път в храм „Свети Иван Рилски” дойдоха много хора. Сред тях бяха представители на други видни бургаски фамилии, приятели на семейството, бургазлии.

Благодарение на Стефка Велчева-Константинова и нейните спомени се запълниха важни страници в аналите на Бургас. Тя е и един от свидетелите на спасението на бургаските евреи по времето на Холокоста. За участието на баща й Петър Велчев в този хуманен акт тя разказва и в документалния филм „Да помним” на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

Фамилия Велчеви остава в историята като една от създателите на индустрията в Бургас. Един от синовете на предприемчивия жеравненец Велчо Велчев се заселва в Бургас. Това става в годините, когато Бургас се развива, изгражда се пристанището, ж.п. гарата… Димитър Велчев се изявява на журналистическото поприще, след което отваря книжарница, а вторият от тримата братя Велчеви открива печатница. На тях и съучастието на други видни бургаски фамилии се дължи преодоляването на гръцкото влияние в града и воденето на църковни служби на български език.

Димитър Велчев е дядото на Стефка. Тя е дъщеря на един от тримата му сина – Петър.Той, заедно с братята си Велчо и Иван създават първата моливна фабрика „Девеко”.

Един от разказите на Стефка ни връща към зимата на 1928 година. Тогава морето е замръзнало и Несебър е откъснат от света. Няма храна, лекарства,вода… Помолен за помощ, Петър Велчев натоварва дърва от Странджа на волски каруци, събира храна и лекарства. Негови състуденти го свързват с Шведския червен кръст, от където също Несебър получава помощ.

Петър Велчев е награден с поименен медал за тази си дейност от шведския крал. Посмъртно Несебър го провъзгласява за почетен гражданин, а Стефка приема званието като негов наследник. Паричната стойност на отличието тя и сина й Джино Константинов даряват на дома за деца в Кошарица, с което продължават завета на фамилия Велчеви за човеколюбие и милосърдие.

Като човек, винаги готов да откликне на всеки зов за помощ и съпричастие, Бургас ще помни и Стефка Велчева. Тя е и една от инициаторите за поставяне на мемориален знак в знак на почит към спасителите на бургаските евреи.

 Нека бъде светла паметта й!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!