Отиде си ветеранът от морските войски Стоян Шахларски

Дни преди да навърши 96 години почина най-възрастният морски капитан в страната,  ветеранът от морските войски Стоян Шахларски.

Стоян Александров Шахларски е роден е през далечната 1924 година в Пазарджик. Както се случва с много т.н. сухоземни младежи, романтиката и предизвикателствата на морето привличат и него и през 1940 година той вече учи във Военоморското училище във Варна. Следва обучение във военното училище в София, от което излиза с чин мичман през 1945 година.

Тогава войната още не е свършила и неговия випуск е изпратен на фронта. Мичман II ранг Шахларски служи във флота от юни 1945 година. Същия месец, но на следващата година той е преместен във Военоморска база Бургас. Животът му поема нова посока, след като е назначен за командир на минната флотилия, която има изключително отговорната и трудна задача да изчисти морето ни от коварните мини, останали от войната. Месеците от юли 1946 до края на 1948-ма са времето, за което се разказва в книгата му „Миночистенето на Българското Черноморско крайбрежие след Втората световна война“.

Превърнал морето в своя съдба, Стоян Шахларски е дългогодишен служител и корабостроител в завод „ Илия Бояджиев”. В продължение на 17 години е старши помощник капитан в БМФ. Плавал е на борда на над 25 кораба. През 1993 г. е избран за председател на бургаската група на ветераните- възпитаници на ВНВУ – Варна. 

Автор е на стихосбирката „Морето мечта с любов желана” и мемоарите „Миночистенето на Българското Черноморско крайбрежие след Втората световна война“. 

Поклонението ще се състои на 14 февруари 2020 г. от 14 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк-Бургас.

Поклон пред светлата му памет!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!