Отварят за посетители фрегатата „Горди“ на Гергьовден

В Деня на храбростта и празник на Българската армия фрегатата „Горди“ ще отвори врати за посетители. На 5 май тя ще се предислоцира от Пункт за базиране – Бургас на Морската гара в пристанището. „Горди“ е една трите фрегати по проект „Е-71“, получени от Кралство  Белгия и е в състава на Военноморска база – ВМС от 22.08.2008 г.

От съображения за сигурност посещението на фрегата „Горди“ ще се извършва на групи по определен маршрут. Желаещите да посетят кораба е необходимо да носят документ за самоличност и да не носят със себе си обемист багаж.
Ето пълната програма на Община Бургас със събитията, посветени на Гергьовден:

НА 5 МАЙ:
– от 20.10 часа – тържествено включване на празничното осветление на фрегата  „Горди“;
– от 21.30 часа – празнична илюминация на Морска гара – Бургас, организирана от община Бургас;

НА 6 МАЙ:
– 09.00 – Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата „Горди“;
– 09.30 – 17.00 часа – „Ден на отворени врати“ и разглеждане на фрегата „Горди“;
– от 11.30 часа – на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Община Бургас ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас от представители на Българската православна църква, начело със сливенския митрополит Иоаникий;
– от 12.20 часа – провеждане на военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк“ пред Военен клуб Бургас;
– от 13.00 часа – водосвет и молебен за здраве и успехи на екипажа на фрегата „Горди“, отслужен от сливенския митрополит Иоаникий.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!