Отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Днес, 12 май, отбелязваме професионалния празник на медицинските сестри.

Той се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели. Клетвата гласи:

„Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец, учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

В остановката на пандемия от COVID 19 медицинските сестри са на предната линия и проявяват повече от професионализъм. У нас точно на празника си те ще напомнят на властите, че са им длъжници.Синдикатът на българските медицински сестри днес ще внесе подписка в Министерския съвет, в която граждани подкрепят декларацията им от 1 март 2019г, когато започнаха протестите им.
„Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти. Няма да се изморим да се борим е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването, заявяват от синдиката.  

А ние на празника им заявяваме солидарността си и им благодарим!

т 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!