Отбелязваме Световния ден на здравето

Основна тема на 2016 година е диабета

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.

Основната тема тази година е диабета. Заболяване, което засяга милиони хора по света, основно в страните с ниско и средно ниво на доходи. През 2012 г. това заболяване е непосредствена причина за смърт на 1,5 милиона човека, като повече от 80% от тях са в слабо развитите страни.

Диабетът и неговите усложнения водят не само до човешко страдание, но и до значими икономически загуби за болните и техните семейства и за цялата здравна система и икономикa чрез директни медицински разходи и загуба на работа и заплати. Заболяваемостта от диабет в последните десетилетия стабилно нараства и необходимостта от обръщането на тази тенденция  чрез профилактика и подходящи грижи става приоритет за здравеопазването.

Епидемията от диабет нараства в много страни по света, като е доказано, че прости мерки за промяна на начина на живот могат да предотвратят или значително да отсрочат началото на заболяването. Тези мерки са добре известни – поддържане на нормално тегло, редовно физическо натоварване и здравословно хранене. От друга страна, диабетът се поддава на лечение, може да се контролира и така да се избегнат усложненията. Разширение на достъпа до диагностициране, обучение за правилно поведение и достъпно лечение са основните мерки за борба с диабета.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!