„Онкоболни и приятели” правят социално предприятие в Бургас

Социално предприятие за направа на кукли ще заработи до дни в Бургас. В него ще бъдат ангажирани членове на сдружение „Онкоболни и приятели”, съобщи за nabrega.bg Цонка Тодорова, председател на сдружението. Осъществяването на идеята за социалното предприятие става възможна след спечелване на проект по програма на Български център за нестопанско право и фондация „Америка за България”. Сдружението се класира на първо място от 86 участници в конкурсната процедура и след селекция и бизнес обучение вече реално дава старт на предприятието. То започва с 12 хил. лева, спечелени по проекта. Първоначално в него ще бъдат назначени пет жени от сдружението, които са в ремисия. Те ще изработват кукли от меки екоматериали по дизайн, предоставен от Веселка Йорданова – арт терапевт на сдружението. Куклите ще се подготвят за пазара в арт ателиетата, които сдружението провежда два пъти седмично и в което се включват както негови членове, така и приходящи.

Куклите ще се продават на пет атрактивни места в Бургас, заедно със сувенирите на  „Морски знаци”.

До ден-два ще бъдат оповестени условията по друга атрактивна идея на сдружение „Онкоболни и приятели” – конкурс за кукла – символ на града. Жури от специалисти, в което ще бъде поканен и кметът на Бургас, ще оценява предложенията. Избраната кукла ще бъде запазена марка на Бургас и ще се изработва в различни размери.

„Надяваме се работата на социалното предприятие да се разрасне. То не само ще носи приходи, но и ще дава възможност на хората, засегнати от болестта да се чувстват по-добре, по-полезни, да имат повече положителни емоции… Давам си сметка, че сега пазарът е свит, но се надявам, че сега, когато Бургас се превръща във все по-привлекателна дестинация, ще има повече гости, които ще пожелаят да си отнесат спомен от него. Най-ценното от спечелването на проекта е, че повярвахме в себе си! Имаме още много идеи, които ще се опитаме да осъществим!”, сподели г-жа Тодорова.

Сдружение „Онкоболни и приятели” има 160 члена, но реално в дейността му се включват много хора. Заниманията в арт-ателиетата са едни от най-посещаваните.  В последния месец там са изработвани авторски мартеници от естествени материали, които в навечерието на 1 март ще се продават в сградата на Общината.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!