Общински съветници от ГЕРБ-Бургас разясняват програмата за саниране в комплексите „Славейков“ и „Лазур“

Общинските съветници от ГЕРБ-Бургас участваха в разяснителни срещи по Програмата за саниране в бл. 55 в бургаския комплекс „Славейков“ и бл. 23 в к-с „Лазур“. Калчо Белов, Живко Димитров, Илияна Гъбева и арх. Димитър Георгиев обясниха на домоуправители от входовете на най-дългия блок в страната поредицата от стъпки, които трябва да извършват, за да стигнат до подписването на договор. На срещата присъстваха и директор Дирекция „Строителство“ на община Бургас Чанка Коралска, директорът на ТД „Освобождение“, както и експерт към общината, включен в екипа, отговарящ за Националната програма за енергийна ефективност.

Домоуправители от над 15 входа споделиха основните трудности, които срещат при изчисляването на общите площи и неаргументираните съмнения от страна на някои собственици на апартаменти. Те предоставиха на представителите на общината и документация, събрана до този момент за проведените събрания.

„Преобразяването на този блок действително ще бъде предизвикателство, но е напълно възможно да се случи и се радваме, че има интерес от страна на живущите в него, те са се амбицирали. Сградата е лице на Бургас при влизане в града, съвсем наблизо предстои да бъде изградена и спортната зала „Арена Бургас“. Тъй като това е най-дългият блок в България, в момента се обсъжда с експерти от общината дали да бъде регистрирано едно общо Сдружение или да се направят сдружения по блок-секции“, коментираха общинските съветници от ГЕРБ. Те увериха присъстващите, че Програмата за саниране е изцяло в полза на гражданите и жителите на Бургас трябва да побързат, тъй като предвидената сума по Програмата е фиксирана, а средствата ще се отпускат в зависимост от това кога дадено сдружение на собственици е подписало договор. Предстои домоуправителите от блок 55 в к-с „Славейков“ да участват в индивидуални и разширени срещи с представители на община Бургас и общинските съветници от ГЕРБ, за да стигнат до пълно съгласие и започване на процедурите.

Домоуправители и живущи в бл.23 в к-с „Лазур“ се срещнаха с общинските съветници Виолета Илиева и Николай Иванов, като на събранието присъстваха още териториалният директор на ТД „Зора“ Стефан Дубаров и служители от неговия екип по санирането. „Към събранието имаше голям интерес и в него се включиха представители на всичките три входа. Блокът е строен 1963 г. и както всички жилищни сгради от този период има нужда да се включи в програмата за енергийна ефективност. Хората са провели предварителни срещи и е започнала подготовка за регистриране на сдружение, а ние им отговорихме на въпроси, свързани с отделни моменти от програмата. Сред плюсовете безспорно са намалянето на разходите за енергия, подсилената конструкция, подмяната на хидроизолацията на покрива. Друго предимство е и издаването на технически паспорт, с който се спестяват 20 000 лв.. Предвидени са още срещи както с жителите на бл. 23 в „Лазур“, така и с живущи в други блокове в Бургас“, коментира Виолета Илиева.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!