Общински средства спасили депото в с.Братово

Битовите отпадъци от Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе ще се съхраняват в новоизградено депо край село Братово, на 15 км. от град Бургас. Депото ще събира на практика 90% от боклука на ц;ялата бургаска област. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева днес направи инспекция на място на обекта, който откри преди две години докато беше зам. министър. Посещението ѝ бе първото от общо три, предвидени за днес. В програмата й за днес са включени проверки за развитието на още два проекта, финансирани със средства по Оперативна програма „Околна среда“ – в Поморие и Созопол. Министър Василева бе придружавана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и зам. – кмета по екология и евроинтеграция Атанаска Николова.

Иван Иванов – управител на една от фирмите, част от консорциума, изпълняващ строително-монтажните дейности увери, че въпреки забавянето от месец и половина, вследствие от поройните дъждове, изграждането ще бъде завършено в срок – до края на годината. След приключването на строителните дейности ще започне въвеждане на депото в пробна експлоатация, която ще продължи шест месеца.

3 млн. лв. мостово финансиране е предоставила Община Бургас, за да бъде завършен до края на годината екологичния проект, стана ясно от думите на кмета Николов. Осигуряването на средствата е било наложително заради спирането на плащанията по   Оперативна програма „Околна среда”. За не бъде спряно изграждането на депото, Общината дори е забавила плащанията по някои от общинските проекти. Кметът мотивира това решение с финансовите санкции, които от догодина ще започнат да бъдат налагани на общините, които не притежават подобни съоръжения за третиране на отпадъците.

„Това беше последната възможност за изграждане на депо за отпадъци с финансовата подкрепа на ЕС. В новия програмен период не са предвидени средства за изграждане на подобни проекти, а за съоръжения за третиране на отпадъците. В най-тежкия период Община Бургас осигури буфера, за да се продължи проекта“, допълни министър Василева. Изграждането на депото в с. Братово е сред най-успешните проекти на програмата и благодарение на осигуреното финансиране от бургаската община проектът не е сред рисковите. След възстановяването на плащанията по програмата се очаква средствата от мостовото финансиране да бъдат върнати на Общината, допълни тя.

На огледа днес бе показана една от трите клетки, в които ще се събират отпадъците. Тя е с капацитет 500 хил. тона. Именно в нея ще бъде извозван боклука от януари в продължение на най-малко пет години. Предстои изграждането на още две клетки общо за още 850 хил. тона отпадъци. Проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Бургас е на стойност 43 млн. лева и ще осигури 45 нови работни места.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!