Общинският съвет в Бургас проведе тържествена Никулденска сесия

За първи път бе връчено званието „Почетен съветник”, четирима станаха почетни граждани на Бургас

На тържествена сесия на Общински съвет – Бургас по случай празника на града Никулден за първи път бе връчено новото отличие на община Бургас – званието „почетен съветник”. С него посмъртно бе удостоен писателят и общественик Петко Чорбаджиев – Петко Росен. Отличието бе връчено на внукът на писателя Петко Чорбаджиев. Като благодари за оказаната чест на неговия именит дядо, той прочете редове от съчиненията на Петко Росен, посветени на Бургас.
Посмъртно званието „Почетен гражданин на Бургас” получи и д-р Дянко Пръвчев – кмет на града от 1939 до 1944 година. Отличието бе връчено на неговите внучки Мария Коева и Славейка Дякова, които благодариха за жеста на община Бургас и споделиха спомени за д-р Пръвчев, написани от неговата дъщеря.
„Когато баща ми стана кмет на Бургас, аз бях на 9 години. Спомням си участието му в делегацията на кметовете до Народното събрание за искане отмяна на изселването на евреите. За благодарност получи комплект от кожена папка и мастилница с писалка за бюро. Папката още стои на бюрото”, разказва Христина Пръвчева.
Почетните звания на Петко Чорбаджиев и д-р Дянко Пръвчев бяха присъдени по инициатива на Центъра за българо-еврейско сътрудничество „Алеф” и група граждани на Бургас в знак на благодарност за ролята им в хуманния акт за спасяване на евреите в Бургас от лагерите на смъртта и за цялостната им дейност и човешко поведение, отдадено на града и обществото.
Почетни звания получиха още изтъкнатият режисьорът Георги Дюлгеров и видните спортни деятели Кирил Петров и Васил Стоянов.
За ролята си при спасителните операции по време на наводненията в Бургас медали получиха Николай Кирилов, Николай Градев и Марин Гърков, както и членовете на джаз групата OPEN SOURCE TRIO.
За спасяване на човешки животи медали бяха връчени на д-р Марияна Контева -управител на кардиологична болница “Понтика” и на д-р Тодор Якимов -първия кардио хирург в Бургас.
Медал получи и Петър Райков, главен треньор по лека атлетика на клуб „Европул”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!