Несебър ще предлага безплатен интернет в най- посещаваните обекти на града

 Община Несебър кандидатства и бе сред одобрените български общини, които ще получат финансиране за изграждане на мрежa за безжичен интернет в населените места. WiFi4EU  е инициатива на Европейската комисия и цели да създаде точки за безплатен достъп до глобалната мрежа по публичните сгради, включително библиотеки, музеи и др.,  като се  планира до 2020 г. да бъде осигурен безплатен  безжичен интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и всеки град в Европа.

От 215 успешно подали кандидатурите си български общини, 113 ще получат ваучери за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи.

България заема 12-о място сред страните от Европейския съюз по брой на печеливши общини и ще получи финансиране в размер на 1 695 000 евро.

До края на 2018 г. се очаква  подписване на  споразумение с Комисията за получаване на ваучери. След това номинираните общини, между които и Несебър, ще имат 18 месеца да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп на определените от тях места.

Общините могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот. Разходите за поддръжката на мрежата ще се поемат от съответната община.

Тази инициатива на Европейската комисия дава възможност на Община Несебър да подобри своя туристически продукт чрез осигуряване на достъп до  евтина комуникация на многобройните си гости.  Надяваме се, че с този  модерен, европейски стандарт на връзки – Несебър да стане още по-привлекателен за туристите през всички сезони.

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!