Община Несебър се представи на престижно туристическо изложение в Полша

Община Несебър участва на международното туристическо изложение “Globalnie 2015”, което се проведе в гр. Катовице, Полша. Тя се представи с разнообразие от интересни рекламни материали, индивидуален изложбен щанд и атрактивен фолклорен концерт, който бе част от официалната програма за откриване на изложението. Фолклорният спектакъл бе подготвен и поднесен от състави към читалище „Яна Лъскова-1905” и Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър.

Съставите от община Несебър гостуваха на побратимения град Хожув. Срещите между творческите колективи на двата града се проведоха в културен дом „Батори” в приятелска атмосфера. Гостите от Несебър имаха възможността да опознаят културния живот, като се включиха активно в репетициите на вокална група „На шлаку”, групата по зумба, запознаха се с дейността на художниците с ръководител Налевайко и групата по приложни изкуства и традиционното за Полша цветно стъкло. На импровизиран майсторски клас по фолклор, танцовите групи размениха умения в усвояването на полски и български народни танци.

От името на кмета на община Несебър – г-н Николай Димитров, самодейците от читалище „Яна Лъскова“ и представители на Обединена общинска школа по изкуствата изнесоха концерт – спектакъл, в навечерието на Великденските празници с послание за здраве, щастие и благоденствие към жителите на град Хожув. На специално подготвения концерт за жителите на побратимения с Несебър град Хожув в Полша, ФФ „Българка” при НЧ „Яна Лъскова – 1905” и представителите от ООШИ – Несебър, предизвикаха истински фурор. Публиката с интерес следеше всяко от изпълненията и бурно ги аплодираше. На събитието присъстваха зам.-кметовете на град Хожув – г-н Чаушковски и г-н Рафал Заремба, Анна Набалго, завеждащ отдел за международни връзки, Беата Качмарек – завеждащ отдел „Култура, спорт и туризъм”, директорът на културен дом „Батори”- Томаш Игналски и заместник-директорът – Кристина Глинка, ръководителят на вокална група „На шлаку” – Карол Пиелок, ръководителят на фолклорна група „Хожув”- Алина Лъшиковска и хореографът Томаш Дворачек. В края на концерта всички те с въодушевление се хванаха на българското хоро, а някои дори се научиха да танцуват българските ритми.

Представители от община Несебър на туристическата борса в Полша споделиха, че са получили покана от изложители от Чехия и Словакия за участие на подобни борси. След завръщането си в България, общинските служители са получили специално благодарствено писмо за достойното представяне и богата фолклорна програма на Несебър, които са допринесли за по-големия интерес към туристическото събитие.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!