Община Бургас ще усвои 150 млн. лева до края на тази година по ОП „Регионално развитие“

След април се очакват и допълнително средства за Бургас

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлава е в Бургас за старта на разяснителната кампания по Националната програма за саниране на многофамилните жилища. Вчера в Бургаския свободен университет се събраха над 850 човека, желаещи да получат от нея повече информация за реда, условията и начина, по който ще се реализира програмата.

Днес министър Павлова разговаря с Областния управител Вълчо Чолаков и кмета на Бургас – Димитър Николов. Обект на дискусия между тримата е било довършването на всички проекти, които се реализират с европейско финансиране на територията на Община Бургас. „Това са проекти по приключващата вече оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност над 250 млн. Като имаме текущи над 10 проекта на стойност 150 млн., по напредъка на всеки един от тях обсъдихме напредъка, предизвикателствата“, каза тя пред журналисти.

Най-мащабни за 2015 година са обектите от „Интегриран градски транспорт”, велоалеите в града и извън градската територия, кръговото и пасарелките на кръстовищата „Трапезица” и „Мираж”, експоцентър „Флора Бургас“, реконструкцията на бомобоубежища в Приморски парк, изграждането на Подземния град.

Рискови проекти към този момент за Община Бургас  няма, увери министър Павлова. Тя посочи, че след като през месец бъде направен анализ на спестените средства по програмата,  е възможно Общината да бъде подкрепена и с допълнително средства по текущите проекти с цел доразширяване на инвестицията в рамките на този програмен период.

До юни се очаква новата програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. да бъде одобрена от Европейската комисия. Общият ѝ бюджет надхвърля 3 млрд. лева, като от тях 100 млн. директно ще бъдат предоставени за подобряване на интегрираната градска среда в Бургас. Това са минималните средства, които ще получи града ни по програмата. Допълнително средства ще могат да бъдат усвоени и за създаване и развитие на туристически атракции, регионална образователна инфраструктура, както и по другите оси на програмата.

 „Общината има пълната готовност още тази година да стартира процедури за избор на строители и инвеститори за реализиране на първите проекти за градска среда и градски транспорт“, допълни Лиляна Павлова.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!