Община Бургас и НАП подписаха споразумение за взаимодействие за достъп до е-услуги

Кметът на Община Бургас Димитър Николов и и.д. директор на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас Татяна Кънчева подписаха днес споразумение за взаимодействие между двете институции за осигуряване на достъп до електронни административни услуги. Споразумението ще даде възможност на жителите на общината, да могат с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП, да заявяват през сайта на приходното ведомство предлаганите от Община Бургас електронни услуги. Потребителите например, ще могат да проверяват задълженията си за местни данъци и такси като информацията в онлайн справката ще се визуализира към определена дата. От НАП обръщат внимание, че заплащането на местните данъци трябва да става по сметките на Община Бургас, по местонахождението на недвижимия имот или по регистрация на превозните средства.
„Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас е в готовност да предостави на всеки жител на Община Бургас персонален идентификационен код, а чрез него и възможността за надеждна идентификация и ползване на пълния набор електронни услуги на Община Бургас. ПИК-ът на практика замества квалифицирания електронен подпис, спестява разходи и време на гражданите и дава сигурност. Персоналните кодове на НАП се издават безплатно и не се налага посещение в общината за заявяване на ползването на електронни услуги. Вече повече от 25 хиляди бургазлии притежават ПИК, кодът дава възможност още и за своеобразен дистанционен контрол на работодателите по отношение на данъци, осигуровки и трудови договори. Като институция, която предоставя най-голям брой електронни услуги, желанието на НАП е персоналният идентификационен код постепенно да се превърне в удобен и сигурен универсален ключ, вход към електронните услуги, които предоставят общините и институциите в Република България”, коментира при подписването на споразумението и.д. директорът на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева.
От своя страна кметът на Община Бургас Димитър Николов заяви: „Тази услуга слага край на опашките пред гишетата. Бързина – сигурност – удобство – това заслужават бургазлии при документалните си и всякакви други отношения с администрацията”. Бургаският градоначалник сподели и очакванията си да се увеличи броят на ползващите електронните услуги на общината, да се редуцират контактите от типа „лице в лице” и не на последно място да се спестят разходи на гражданите при декларирането и внасянето на местните данъци и такси.
В кратко време община Бургас и НАП ще синхронизират информационните си системи, така че заявяването на електронни услуги на Община Бургас чрез ПИК да бъде възможно през сайта на приходното ведомство.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!