Община Бургас избегна дела, като сама реши проблема с рекламните тенти и чадъри в центъра

Край на шарениите в централната градска част на Бургас

Днес местният парламент на Бургас прие предложението на кмета Димитър Николов – чадърите в центъра на града да бъдат един цвят и без рекламни брандове. От 1 юни собствениците на заведение на бул. „Алеко Богориди“, площад „Тройката“, „Св. св Кирил и Методий“, „Царица Йоана“ и ул. „Александровска“ ще трябва да се сдобият с чадъри цвят светла охра. 

Всъщност, до такова предложение от страна на кмета на Бургас и последвалото решение на общинския съвет се стига след многогодишно погазване на Наредбата за реклама. Големите компании предлагаха брандирани чадъри и тенти на собственици на ресторанти и кафенета, като в замяна им даваха бонус-стоки. Така се заобикаляше допълнителното заплащане за реклама и се ощетяваше общинския бюджет само с такса за общинска площ. Съответно за това общинарите си затваряха очите и не налагаха глоби. От своя страна тази незаконосъобразна и нецелесъобразна практика съдържа и диксриминационен признак спрямо фирмите-наемателите на общински площи за реклама.

Подобни казуси са решени от Комисията за защита на конкуренцията с осъдителни присъди за други български Общини. Най-вероятно такава щеше да последва и за Община Бургас, ако не беше предприела действия за решаването на проблема и за преустановяването на нарушенията спрямо собствената си наредба.

„От близо 10 години големи фирми с милиони бюджет за реклама не са спрели да брандират обекти, да предоставят чадъри и всичко това се извършва в сериозни нарушения на общинската наредба за реклама. 12 години обаче няма нито една санкция, а можеше да приберем 12 млн. лева приходи“ – заяви бизнесменът Милчо Добрев на заседанието на общинския съвет и показа на снимки как липсват реклами на чадърите в други държави.

Ангел Божидаров

 

„Тези ограничения ми напомнят на препоръките от ЦК на БКП през 80-те години, когато ни казваха каква музика да се пуска. В момента живеем в неокомунизъм. Над 100-годишни фирми с утвърдени цветове ги удряме и им забраняваме да рекламират. Ще направим международен скандал”,  изрази позиция независимият общински съветник Ангел Божидаров.

„За щастие в България отдавна не е комунизъм и имаме възможност да ходим в други държави. Видели сме, че в идеалния център на големите туристически центрове няма рекламни чадъри. Това е модерната европейска практика”, отговори му Калояна Живкова от ГЕРБ.

След повече от час дебатиране, с 36 гласа „За“ Общинският съвет прие предложението на кмета Димитър Николов да няма рекламни надписи по чадърите на търговските обекти в централната част на града.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!