Обсъдиха ролята на неправителствените организации в здравеопазването

„Обществото и всички ние ценим много усилията, които полагате за хората с онкологични заболявания. Работата ви е мисия, защото с уменията си, с професионализъм и съпричастност, вие спасявате всъщност следващите хора, които се изправят пред тези страшни заболявания. Едно е да говориш и съчувстваш по тази тема, съвсем различно е да си го преживял, както са част от вас, затова ролята ви е основна“. Това заяви народният представител и член на парламентарната комисия по здравеопазване от ГЕРБ Семир Абу Мелих в Бургас. Той участва в национална конференция по проблемите на рака, която се провежда в Бургас. Във форума участват 17 неправителствени организации от цялата страна, които помагат на хора с онкологични заболявания. Организатор на събитието е Сдружение „Онкоболни и приятели” – Бургас. В него взеха участие още д-р Лорис Мануелян зам-кмет по здравеопазване в община Бургас, Мая Казанджиева- директор Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт” към Община Бургас, д-р Дечев- управител на Консултативния онкологичен център, Цонка Тодорова, председател на „Онкоболни и приятели“.

Депутатът обсъди с аудиторията здравно-осигурителните права на онкоболните в България, както и други аспекти от системата на здравеопазване у нас. Той приветства община Бургас в посока работата с неправителствени организации, свързани не само с онкологичните заболявания, както и усилията на местата власт да предоставя все по-качествени медицински услуги. Семир Абу Мелих посочи Бургас като пример за работещи модели в здравеопазването и НПО, които трябва да се разпространят в цялата страна.

„Парламентарната комисия по здравеопазване заседава всеки четвъртък и моето предложение към всички вас е в рамките на този форум да упълномощите и излъчите един ваш представител, който да присъства на заседанията. Поемам това като ангажимент. Така, на място, ще можете да кажете своето мнение, предложения и критики. Смятам, че е наложително да имате представител в парламента, тъй като до този момент такъв липсва“, сподели бургаският депутат от ГЕРБ.

Той обсъди с присъстващите и основни аспекти от дейността на здравната комисия, както и предстоящи предложения за промени в Закона за здравното осигуряване.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!