Обсъдиха бъдещето на пристанище Бургас на международен форум

По план през 2015 г. на бургаското пристанище трябва да акустират 31 круизни кораба

„Пристанище Бургас” ЕАД се представи на международната конференция ”Паневропейски диалог между круизни оператори, представители от пристанища и заинтересовани страни”. Събитието се проведе на 5-ти и 6-ти март в Брюксел. В престижния международен форум участваха изпълнителният директор на пристанището Диян Димов и ръководителят на звено „Маркетинг, СУК и евроинтеграция” Стойчо Димов.

Представителите на бургаското пристанище проведоха срещи с Джанлука Супрани, директор на Глобално пристанищно развитие и крайбрежни дейности на MSC Cruises, Джон Портели, генерален мениджър на Рома Круизен терминал, Изабела Рикбост, генерален секретар на Европейската организация на морските пристанища (ESPO), Карла Салвадо, президент на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MEDCRUISE) и Танос Палис, Генерален секретар на Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища (MEDCRUISE), както и с други участници в конференцията.

На среща с круизни оператори е бил поставен въпросът за бъдещото развитие на круизите в Черно море, предвид сложната ситуация в Украйна и Русия. „Бяхме убедени, че през изминалия сезон сме се представили отлично, като в бъдеще отново ще бъдем на картата на круизният бизнес”, каза след завръщането си Стойчо Димов.

За 2015 година в Пристанище Бургас са планирани 31 посещения на круизни кораби с 47 740 пасажера, което е 10 % ръст спрямо 2014 година.

Представителите на основните круизни оператори – Royal Caribbean и Costa Cruises заявили, че е вероятно да променят плановете си в Черно море за тази година вследствие на несигурната политическа обстановка в Украйна и Крим.

По време на конференцията ръководството на порта е дискутирало и детайлите за членство в най-представителната Асоциация на Средиземноморските круизни пристанища – MEDCRUISE, като до провеждането на Годишната асамблея в средата на 2015 година ще се подготвят необходимите документи за кандидатстване.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!