Обследват първите 20 блока за безплатното саниране

Започна обследването на първите 20 бургаски блока, включени в Националната програма за безплатното саниране. Така на всеки от тях ще бъде направен технически паспорт и енергиен сертификат. В друг случай за жителите на един блок това би струвало 20 000 лв. Сега обследването и паспортизацията им излизат абсолютно безплатно.

За територията на Община Бургас са регистрирани 200 Сдружения на собствениците по Закона за управление на етажната собственост, от допустими общо 400 сгради. От тях 161 са подали Заявления за интерес и финансова помощ в Общината. „В град Бургас има одобрени над 140 сгради, за които ще има осигурено 100 % финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради – обследване, проектиране, строителство и надзор. В началото започнахме малко мудно, но бургазлии проявиха далновидност и се активизираха. Като Община в момента сме мобилизирани да се проведат обследванията както трябва, а след това при избора на изпълнители за строителството ще се водим от принципа ЕДИН БЛОК – ЕДНА ФИРМА. Така ще има работа за повече фирми, които да се съсредоточат върху един, а не върху няколко обекта и да работят качествено“, каза кметът Димитър Николов.

Обследването тече в следните блокове: ж.к. „Възраждане“, блокове 3 и 14, ж.к. „Братя Миладинови“, блок 88, ж.к. „Зорница“, блокове 40 и 27.,  ж.к. „Лазур“, блок 2.,   ж.к. „Славейков“, блокове 70, 19, 17 и 27. В ж.к. „Изгрев“, блокове 57, 32, 7 и 27. Обследване в „Меден рудник“ тече в блокове 101, 105, 114, 416, 403 и 165.

Експерти по енергийна ефективност и инженер-конструктори влязоха със специализирана апаратура в тях. Строителните инженери направиха замервания на якостта на бетона и устойчивостта на заварките по панелките. Използва се специализирана апаратура, която определя здравината на сградите. Първите доклади ще бъдат готови другата седмица и ще бъдат представени най-напред на жителите на съответните блокове. Това са обследванията за бл. 27 в „Славейков“, бл. 101 в „Меден рудник“ и бл. 32 в „Изгрев“. Това ще бъдат и първите блокове, по които ще започнат работа проектантите. Те ще изготвят техническия проект, въз основа на който да се извърши санирането.

На екип с участието на архитекти и художници вече е възложено да определи как ще изглеждат цветово отделните комплекси на Бургас – така, че градът ни да стане още по-привлекателно място за живеене. Паралелно с обследванията на първите сгради, отделен екип от ландшафтни архитекти на Община Бургас работи по оформяне на междублоковите пространства.

Обследванията ще предпишат и необходимите мерки, които да повишат устойчивостта на съответната сграда, както и необходимите мерки за намаляване на разходите за ток, парно и вода. Преди да започне самото саниране, мерките следва да бъдат одобрени от всички жители на блоковете. След първите огледи, специалистите вече имат предложения, които да подобрят ефективно начина на живот в панелките. Освен задължителните подмяна на дограма, остъкляване на северни фасади, облепяне с топлоизолация, специалисти по ОВ предлагат на част от блоковете да бъдат инсталирани слънчеви колектори, които ще захранват напълно безплатно хората от блока с топла вода.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!