Поздрав на Атанас Зафиров към бургазлии по случай Деня на независимостта

Уважаеми съграждани,

Българи!

Днес е  22 септември – Денят на нашата Национална Независимост.

Ден, който е връх на многолетната битка за връщане на България на картата на Европа. Ден, завършил делото, започнато от отец Паисий, от народните будители, от битката за българско самосъзнание, за българска просвета, за българска православна Църква. Ден, завършил делото на Левски и Ботев, на Раковски и Каравелов, на хилядите знайни и незнайни борци за освобождение от Османското иго. Ден, завършил делото на Руско – турската освободителна война, в която братският славянски и православен руски народ даде жертви за нашата свобода. Ден, завършил делото на нашите опълченци. Ден, завършил делото на строителите на съвременна България –  на отците – основатели на нашата държавност. Ден, завършващ и делото на Съединението. Ден, който трайно и завинаги променя съдбата на доскорошната провинция на османската империя, който променя съдбата на доскорошния робски народ. Битките за църковна и просветна свобода ни правят народ просветен. Битките на Апостола, на хайдутите и опълченците ни прави народ горд. Победата на 3 март ни прави народ свободен. 6 септември ни прави народ единен, а 22 септември ни прави народ независим и европейски!

Народ европейски ! Именно затова е велик 22 септември.

Но делото на нашите предци не е завършено. И днес има предизвикателства пред нашата независимост, пред бъдещето на България.

Аз вярвам, че естествено продължение на битката за българщината са две много важни неща – битката за социална справедливост, за равенство, за солидарност между хората, битката за честния труд и за трудовия човек. И битката за това решенията за българската политика да се взимат в България, да се взимат в София, а не в Брюксел или Вашингтон – да бъдем достойни, горди европейци, които не казват „Да“ на всяка директива, а отстояват националния ни интерес пред нашите партньори. Искам да бъдем държава, която ще има силна икономика, силна енергетика, силна социална политика, силно земеделие, силна култура и наука.

Българският исторически път винаги е бил труден, неравен. Много често несправедлив и тежък за нас. Но той е величав с моменти и дни като Деня на Независимостта.

Именно затова сме горди да бъдем българи, да бъдем български патриоти!

Днес, уважаеми приятели, в дни като днешния, ние трябва да бъдем преди всичко българи. И чак после да сме леви или десни, привърженици на една или друга партия. Дано да бъдем такива, дано сме научили най – после урока, че когато сме се делили, когато сме враждували помежду си – винаги сме били слаби. Именно затова аз ще завърша с призива – да бъдем  повече българи, да бъдем повече патриоти, да бъдем повече независими!

Да живее България!

Атанас Зафиров – историк

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!