Гимназията по програмиране се сдоби с високотехнологична лаборатория по микроелектроника

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас вече разполага и с високотехнологична лаборатория по микроелектроника, в която учениците ще разработват своите реални проекти. Тя е разположена в сградата на учебната фирма и е дарение от лидера в производството на телекомуникационно оборудване – „ДЕВА Бродкаст“ ЕООД.

Днес кметът Димитър Николов разгледа новата придобивка заедно с директора на учебното заведение Димитрина Тодорова и Тодор Иванов – управител на фирма „ДЕВА Бродкаст“.

Лабораторията е оборудвана с най-модерни дигитални уреди за ремонт и диагностика като осцилоскопи, поялници, отвертки, щипки, клещи, лупи и други. С тях учениците могат да диагностицират, програмират и моделират интегрални карти с широко приложение в бита и бизнеса, които да служат за управление на т.нар. „Умни домове“, производството на климатични и охранителни системи, системи за видеонаблюдение, дори за производството на електронни детски играчки. В лабораторията могат да се обучават едновременно девет ученици, които да се упражняват и да работят с уредите за създаване на интегрални карти.

Учениците представиха пред гостите проект, свързан с хидроенергетиката и проект на еко селище, в което температурата, влажността и осветлението в къщите и на улиците, и дори поливането на зелените площи се управлява чрез смарт системи.

„Сигурен съм, че тази модерна лаборатория ще ви помогне да създавате реални проекти, които могат да бъдат внедрени в смарт системите на Бургас. Благодарение на дарението на фирма „ДЕВА Бродкаст“ вие ще скъсите значително пътя от теорията, която учите, до практическото приложение на вашите проекти. Нашата цел е следващата година с такива лаборатории и уреди да бъдат оборудвани и останалите две технологични училища в града – Професионалната гимназия по механоелектротехника и Професионалната гимназия по електроника“, сподели кметът Димитър Николов пред учениците, след което награди победителите в състезанието „Digi Math“.

Тази година в математическото съревнование, посветено на решаване на задачи от сферата на математическата лингвистика, компютърното моделиране и работата с дигитални инструменти за изчисление, се включиха над 100 ученици.

Най-добрите сред тях бяха: от 8-ми клас – Йоанна Симеонова /първо място/, Георги Милев /второ място/ и Радослав Иванов /трето място/, а от 9-ти клас – Александър Динев /първо място/, Емил Рибарев и Кристиан Миланов /второ място/ и Стефан Стратев /трето място/.

Те получиха грамота и компютърни аксесоари – мишка, слушалки и камера, осигурени от „ДЕВА Бродкаст“ ЕООД.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!