Обмислят обособяването на два еко плажа на Южното Черноморие

Министерството на регионалното развитие и благоустройство обмисля възможността за обособяване на два еко плажа на Южното Черноморие. Това обяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Става дума за плаж „Корал“ и плаж „Делфин“.  Амбицията на министерството е още следващата сряда процедурите за концесия на „Корал“ да бъдат внесени за одобрение от Министерски съвет. Сред изискванията към бъдещите концесионери ще бъдат всички преместваеми обекти по тях да са от екологично чисти материали, да имат повече свободна площ и др.

Подобна процедура за концесия се прави за първи път. Тя дава възможност за дългогодишно наемане на  плажа, а концесионерът ще има право да извършва само  екологични дейности. Според министър Павлова, ако следваща сряда МС одобри старта на концесионната процедура, до есента може да бъде избран концесионер, с който ще се сключи договор от 1 януари 2016г. Плаж „Корал“ ще се стопанисва като еко плаж за 15 години. Дотогава плажът ще има стандартен наемател.

В момента тече процедура за отдаване под наем на плаж „Корал“ за срок от 5 години. Тя цели да се намери стопанин, който да осигури медицинско обслужване, водно спасяване и поддръжка за предстоящия летен сезон. В момента, в който влезе в сила договор за концесия, той автоматично ще прекрати договора за наем.

Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за „Корал“, както и за къмпинг „Юг“ е, че става дума за  незаконно издадени разрешения за строеж от главния архитект на община Царево през 2012г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!