Обзор ще има нов парк

Кметовете Николай Димитров и Христо Янев направиха първа копка на обекта

Поредната нова придобивка, която предстои да облагороди облика на Обзор и да го направи още по-привлекателен за своите жители и гости, е нов парк с модерна и съвременна визия. Кметът на община Несебър Николай Димитров и неговия колега и домакин Христо Янев направиха символична първа копка на обекта, който ще бъде изграден със средства от общинския бюджет и се очаква да посрещне своите първи посетители още следващата година.

На събитието присъстваха заместник-кметът на Несебър Лазар Япаджиев, началник-отдели в Общинска администрация, техни колеги от Обзор и местни жители.

CAM01Статутът на Обзор като един от курортните градове в община Несебър определя необходимостта от създаване на още един парк, където да отдъхват както жители, така и туристи. Предвижда се новата придобивка да бъде освен място за разходки, културни и спортни дейности, така и да е входен пункт към градския плаж, подобрявайки силуетното въздействие на плажната ивица. Теренът, на който ще се изгради, е разположен в югоизточната част на Обзор, в края на улица „Черноморска”. В единия край паркът ще граничи с плажа и прилежащата към него алея. Обектът ще заема площ от 3 345 кв.м. Основния пешеходен подход към парка ще се осъществява от кръстовището на ул. „Васил Левски” и ул. „Черноморска”. Мястото, на което ще бъде изграден, се  характеризира със значителна денивелация, понижаваща се на изток. Функционалното зониране е съобразено с теренните дадености, с изградените инфраструктурни елементи и с комуникационните връзки в квартала. Пешеходните комуникации са изцяло новопроектирани. Алейната мрежа ще обхожда голяма част от парка и ще има връзка с предвидената за изграждане стълба от север на обекта, както и ще осигурява панорамна гледка към морето. Предвидено е да има наблюдателна тераса с далекоглед, ориентирана на изток.

 Паркът е проектиран с рекреационна, развлекателна и обществено-обслужваща функция. В североизточната част на терена в близост до плажната алея ще има кафетерия с открити места за сядане, проектиран е и санитарен възел. Освен осветителни тела, пейки и кошчета за отпадъци, ще има паркинг за велосипеди и сух фонтан.

Припомняме ви, че през тази година в Обзор бе открито мини футболното игрище, писта за бягане и скок на дължина, тенискорт,  лесно трансформиращ се във волейболно и баскетболно игрище, читалище с гледка към морето, както и една обновена улица.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!