Няма обезлесяване на Странджа, гората има нужда от лесовъдски намеси

Горската мафия и ниските заплати отблъскват кандидатите за горския инспектори

17 са вакантните места за горски инспектори в РДГ – Бургас, стана ясно на брифинг на инж. Венелин Радков, който наскоро пое ръководството на дирекцията. Липсата на интерес към тази професия се корени в ниското възнаграждение и т.н. горска мафия, която възпрепятства проверяващите като поврежда автомобилите им. На общо 60 щата се полагат само 6 автомобила и така едва шест мобилни екипа контролират горските и ловните стопанства в областта и извършват внезапни проверки по всяко време на денонощието.

През 2014 година са извършени близо 29 000 проверки. Съставени са 947 акта за нарушения, от тях 824 по Закона за горите и 40 по Закона за лова и опазването на дивеча. Санкциите са за нерегламентирана сеч и транспортиране на дървесина без наличието на превозен билет. Инспекторите са конфискували 12 МПС и 28 каруци. Иззети са 318 кубика дърва за огрев, 3 куб. м средна и гориста дървесина, 18 триона, 8 брадви, 8 ловни пушки, 42 патрона, 2 лодки, 18 риболовни мрежи, въдици и др.

Инж. Радков опроверга твърденията за нерегламентирани сечи в Странджа. Той заяви, че всички дейности по сечта са съобразени с 10-годишен план. „Както един скулптор вае фигурите си – така и една гора трябва да се развива и оформя чрез лесовъдска намеса”, заяви той.

В скоро време може би ще бъдат възстановени горските пунктове на Босна, Немой Дере и Вълчаново ханче. Целта е да се засили контрола по транспортиране на дървесина. На тези пунктове ще има 24-часов видео контрол, а тировете, които превозват дървесина, ще бъдат спирани за проверка.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!