Нов маршрут ще показва билките на Странджа планина

Изгражда се още един интерпретативен маршрут в Природен парк „Странджа”, който е посветен на билките в тази прекрасна планина. Той носи името „Билките на Странджа” и ще бъде с дължина над 5 километра. Изходната му точка е от центъра на с. Бръшлян. Денивелацията при изкачване е 140 метра, което го прави подходящ и за деца. По протежение на маршрута, чиято продължителност е около 5 часа, природолюбителите ще могат да видят тревист бъз, шипка, дървета и храсти, които се използват като билки. Около средата на пътеката туристите ще имат възможност да поиграят ролеви игри, да сверят времето си с природния часовник и да се запознаят с колелото на здравето.
Във флората на Природен парк „Странджа” се срещат около 500 вида лечебни растения. Сред тях има много редки и интересни билки. От групата на защитените от закона растения най-характерен е тисът. Друг рядък вид е лавровишнята, която се среща в гори от източен бук. Във влажни сенчести долове рано на пролет могат да се видят красивите виолетови цветове на цикламата /ботурче/. По сухи варовити терени в планината са установени две находища на друг защитен вид – кримски/ сирийски чай. По външен вид и лечебни качества това растение е сходно с пиринския /мурсалски/ чай.
На поставените табели по протежение на интерпретативния маршрут „Билки” на територията на землище с. Бръшлян ще видите тази и още много интересна и полезна информация за странджанските билки, тяхното разпространение и опазване.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!