Новият роман на Людмила Андровска – акцент в неделната програма на изложението „С книга на плажа”

В последния ден на изложението „С книга на плажа”  бургаското издателство „Знаци” отново поднася приятна изненада на ценителите на книгата. От  17 часа на откритата сцена на изложението Людмила Андровска ще представи книгата си „Мария Тертер-Царицата”.  Сътворяването на исторически роман е едно от най-големите предизвикателства пред писателите – при тях, освен свежо изображение и плътен език,  се изисква богата информация за времето, в което се води читателят.

Книгата на Людмила Андровска ни връща в 13 век и разказва историята на една изключителна жена, останала в сянката на вековете – Мария Тертер, майката на цар Теодор Светослав.

„Романът възражда върху плодната почва на историческата достоверност нашата национална героика върху отдавна отминали вече векове. С ярки букви върху моралната скала на ценностите отбелязва кое е значимо в живота на хората и кое – делнично мимолетно. От фактологията за малко известна личност извежда онези достойнства, които трябва да притежават родените водачи, за да бъдат запомнени и уважавани и останат запечатани с добро в аналите на времето. А най-вече: че народът и родината са над всичко и още повече – над всякакви титли и земни блага”, пише за книгата критикът Георги Николов.

В бургаската премиера на „„Мария Тертер-Царицата” освен авторката и издателят на книгата Румяна Емануилиду, ще участват Дора Тодорова – историк, художникът Митко Иванов  и актрисата Слава Георгиева.

След премиерата Людмила Андровска ще раздава автографи на щанда на ИК „Знаци”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!