Нова детска ясла в Сарафово? Скоро!

Напредва изграждането на новата детска ясла в Сарафово. Тя ще реши един стар проблем на този динамично развиващ се бургаски квартал. Само за последните 6 години населението му се е увеличило с близо 600 души, много от които са млади семейства.

Строителството на детската ясла отваря 50 места за местните деца. Така няма да се налага да ги водят в други райони на града. Сградата е разположена на терен от 1,280 кв. м. Тя ще е свързана с ЦДГ „Ален мак“.  Това ще позволи възпитаниците и персоналът на съществуващата детска градина да ползват музикалния кабинет и пералното помещение в новата сграда.

405049ee780a4cc624d0d256a48c8f17Детската ясла е двуетажна със сутерен. В нея ще има склад за чисто бельо и консумативи, сушилна и гладачни стаи. Предвиден е здравен кабинет. Във вътрешните зони за обучение и игра ще бъдат изградени всички необходими помещения – кухненски офис, спалня и просторна занималня с кът за хранене. Те ще бъдат оборудвани с модерна мебелировка, отговаряща на всички съвременни изисквания и стандарти за безопасност и удобство. В двора ще има нови съоръжения за игра.

„Към 2015-та година в Бургас няма необхванати деца в системата на детските градини и ясли. За сравнение, през 2007-ма не достигаха 700 места. В момента полагаме усилия да решим по-малкия проблем – това, че към някои райони на града интересът от страна на родителите е голям и некласираните деца се записват в по-далечни детски градини“, каза кметът Димитър Николов.

Най-сериозно е търсенето в центъра и в к-с „Меден рудник“. В централна градска част положението се подобри с превръщането на старото Пето РПУ в ново детско заведение. В „Меден рудник“ пък Община Бургас подготвя изграждането на първата „пасивна“ детска градина, която ще е с изключително нисък разход на енергия.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!