Новата библиотека на Бургас готова след месец

Няма промени в първоначалния проект, с изключение на амфитеатъра

Строежът на новата бургаска библиотека е към своя край. Грубото строителство е приключено, а през следващата седмица започва работата по вътрешния дизайн, обяви пред журналисти инж. Чанка Коралска, заместник кмет „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ в Община Бургас. Инж. Коралска и проектантът на сградата арх. Делян Жечев от архитектурно студио „Дизарх”- Варна показаха днес на място напредъка в строителството й. Арх. Жечев сподели, че спечелването на конкурса за библиотеката е признание за вложената в проекта идея и чувстват сградата като собствена рожба.

Няма нито една промяна в проекта, заяви арх. Жечев по повод реакции на граждани за вида на фасадата на библиотеката. Развитието на технологиите е позволило бетонът да се измести от специални плоскости, което е заложено в техническия проект. Плоскостите, които имат гаранция 20 години, са  по-малки по размер от първоначално предвидените, защото е спряно тяхното производство. Облицовката на фасадата на практика ще струва по-малко и остатъкът от средствата ще се пренасочи към вътрешното обзавеждане.

„Решихме да дадем малко по-топли тонове, защото когато показахме на няколко деца първия вариант със светлия бетон, те помислиха, че  правим болница. За мен сградата е перфектна”, уточни арх. Жечев и изтъкна, че строителят много добре си върши работата. „Всичко е до най-малкия детайл както сме го искали, няма никакви промени”, допълни той.

Единственото, което няма да бъде осъществено според проекта, е площадката – амфитеатър във вътрешната част. Проблемът е невъзможността да се избегне поддържане на зелените площи без риск за книгите в хранилището, което е отдолу. Вместо амфитеатъра там ще бъде изградена сцена, а в самото пространство ще има кът за деца.

Относно сроковете за изпълнение на строителството има забавяне от един месец поради закъснение в доставката на пожарогасителна система от Турция, причинено от мерките срещу коронавируса. Очаква се в края на октомври системата да пристигне, поясни инж. Коралска. 

Z Space стена с образователни модули, бърза дигитална заявка на заглавие, прахосмукачка и стационарна машина за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център са само част от нововъведенията, с които ще изненада своите читатели и посетители новия модерен храм на книгата на ул. „Кирил и Методий“. За удобство на читателите ще бъде поставена работна станция за самообслужвне на читатели, която наподобява  банкомат. Там всеки читател ще може да си върне книгите сам, без да се налага да изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има още 3 D принтер и копирен център.

Библиотеката ще предлага много уютни вътрешни и външни пространства, в които  всеки читател ще може да се усамоти с любимото четиво.

Хилядите книги ще се съхраняват в специални подвижни стелажи – комактоси. Хранилищата и другите помещения ще бъдат обезопасени със  специфична пожарогасителна система – газова инсталация.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!