Несебър чества своя празник – Успение Богородично

Тази година честванията преминават под знака на юбилейната 125-та годишнина от освещаване на действащия храм в града „Св. Успение   Богородично“.

 Празникът започна в 10 часа пред крепостните стени на града, с вдигането на националния флаг съпроводен с тържествена музика. Почетен гост на ритуала бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

В същото време бе даден старт и на единадесетия плувния маратон на спортен клуб по водни спортове – „Месембрия”. Участниците бяха разделени в две категории-деца и възрастни, а дистанцията на състезанието бе 1 км. Стартът бе даден от точка на 1.5 км  югоизточно от Морска гара Несебър /плаващ старт/, като участниците в маратона бяха транспортирани до там с туристически кораби. Финалът беше на плажа пред Морска гара.

Първият преплувал разстоянието в категория „деца-момчета“ бе  Александър Божилов. В категория „мъже“ с време 12мин и 46 сек бе Никола Саватинов.  Той бе награден от зам.кмета на общината г-н Николай Гурков с осветена икона на Света Богородица. Останалите участници получиха  купи, грамоти и парични награди.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През вечерта главната атракция ще бъде легендарната българска рок група ФСБ, която се събира за пръв път, за да пее за празника на града. Орлин Павлов ще подгрее публиката и ще даде старт на концерта в  21 часа на крепостните стени. Минути преди полунощ се очаква кметът на община Несебър – Николай Димитров, да отправи поздрав към несебърлии. Програмата ще завърши в полунощ с музикално-светлинен спектакъл.

 

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!