Несебър почете 40-годишнината от полета на първия български космонавт

Градоначалникът на Несебър, Николай Димитров, посрещна кмета на побратименото Звездно градче – Евгений Баришевски. Събитието се състоя в рамките на провелия се за четвърти път фестивал „Отечество“, организиран от Община Несебър и Звездното градче в Русия. В съставът на официалната делегация, която посети града бяха още съветникът на руския. кмет Николай Танасийчук и Антон Шкаплеров – летец-космонавт, герой на Русия. Почетни гости на форума бяха първият български космонавт Георги Иванов и неговият колега летец, полковник Иван Апостолов, жител на несебърското село Баня.

Срещата целеше да затвърди приятелството и партньорството между двата града. Акцент бе събитие от особена важност в историята на космонавтиката – 40 години от полета на първия български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов, герой на Република България. С този полет нашата родина се превръща в шестата държава в света изпратила човек в космоса.

Първият български космонавт г-н Иванов  получи поздравителни адреси от името на ръководството на Звездното градче и от името на отряда на действащите космонавти на Руската федерация.

Малко преди това се състоя среща на българския и руския космонавт с гости и граждани на Несебър. Събитието бе домакинствано от кмета Димитров. Част от програмата на срещата бе поздравът от Международната космическа станция „Мир“, който руският летец-космонавт Алексей Овченко отправи към Несебър, фестивала „Отечество“ и специално към Георги Иванов.

В кратко слово към присъстващите кметът Димитров подчерта, че Несебър е единственият град в България, който няколко пъти е поздравяван от космоса. Той приветства участниците във фестивала  и изрази задоволство от присъствието на двамата гости – героя на България генерал-лейтенант Георги Иванов  и героя на Русия Антон Шкаплеров. Кметът сподели, че изпитва дълбоко чувство на уважение към българския космонавт и за него е чест да го посрещне в Несебър.

В края на срещата г-н Николай Димитров подари на Георги Иванов архивна снимка от посещението на летеца в Несебър от 1982г. Снимката е с действащия тогава градоначалник Васил Киров. На Людмила Котлова, организатор на фестивала „Отечество“, кметът Димитров предаде снимка на Юрий Гагарин от посещение в България през 1966г. Тя е предназначена за съпругата на първия космонавт – Валентина.

Летците отговориха на множество въпроси, отправени им от публиката. Разказаха за своите пътувания в космоса, за сложната подготовка на космонавтите, за непредвидените ситуации по време на полет и др.

Фестивалната част започна с шествие от крепостните стени до амфитеатъра, където малки и големи показаха своето изкуство в  различни жанрове и категории. Форумът бе открит от кмета на община Несебър Николай Димитров, който приветства присъстващите и пожела на участниците достойно представяне.

Поздравителни думи произнесоха отец Арсений от църквата „Св. Успение Богородично“- Несебър, Евгений Баришевски, Антон Шкаплеров и  първият български космонавт Георги Иванов.

Специален поздрав към участниците и гостите поднесоха талантливи деца от ООШИ -Несебър,които зарадваха публиката с български народен танц, а представителят на ОДК – Христо Банков с вокално изпълнение.

Пъстрият фестивал, който даде сцена за изява на малки и големи таланти, продължи с изпълнения на участниците. Водещ и в двата фестивални дни и основен двигател на проявата бе Людмила Котлова, директор на Културния дом в Звездното градче. Форумът завърши с церемония по награждаването и гала концерт на лауреатите.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!