Несебър отбеляза 132 години от Съединението на България

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-знаковите дати в новата ни история, защото определя по-нататъшното развитие на българската държава. Честването на знаменателния акт на националното обединение в Несебър започна с вдъхновени изпълнения на фанфарния оркестър към СУ „Любен Каравелов“ – Несебър с ръководител Денис Гонсалвеш, които зарадваха жителите и гостите на древния град, събрали се пред крепостните стени.

Веднага след това бе издигат националният флаг от кмета на общината Николай Димитров и председателят на Общинския съвет Румен Кулев под звуците на химна.

Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни в пламенно слово за духа и великото дело на Съединението – най-българския акт в новата ни история, извършено без България да се съобразява с желанието на Великите сили. Малко след това деца (Симона Митева, Кристина Трифонова, Стелияна Петрова) от Вокална група „Морски звездички“ към ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов развълнуваха присъстващите с популярна българска песен. Прозвуча и емоционалният хит „Моя страна, моя България“, изпълнен от друг несебърски талант Христо Банков.

Финал на проявата сложи право българско хоро, на което се хванаха част от присъстващите около крепостните стени.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!