Несебър отбеляза 130 години от Съединението

С издигане на националния флаг от зам.-кметовете на община Несебър Иван Гургов и Лазар Япаджиев пред крепостните стени на стария град започна тържествената програма, отбелязваща 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Вдъхновено слово, посветено на бележитата дата в българската история, произнесе Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“, а Марин Господинов, дългогодишен учител по български език и литература и активен самодеец в общинския театър, изрецитира патриотично стихотворение, възхваляващо българската храброст. След това възпитаниците на ООШИ поднесоха пъстра фолклорна програма, като накрая събралото се множество се включи в общо хоро.

IMG_0262 copy

6 септември е бележита дата в българската история, защото обозначава един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. Чрез акта на Съединението българите отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили през юни 1878 г., която разкъсва един народ с хилядолетна история и култура. Съединението е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I.

Всяка година на 6-и септември се връщаме към събитията от 1885 г., когато един горд народ си позволява сам да се обяви против статуквото и сам осъществява обединението на своите две територии – Княжество България и Източна Румелия. В този ден българският народ се изправя гордо пред света, осъзнал, че „Съединението прави силата“.a

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!