Несебър отбеляза Петльовден

Несебър за втора поредна година отбеляза най-колоритния от мъжките празници в народния календар – Петльовден.

Площад ”Жулиета Шишманова” се изпълни с музика, настроение и хора, дошли да отбележат заедно Деня на мъжката рожба. По случай празника Община Несебър организира концерт с участието на ФГ „Раковчанка“ към НЧ „Г.С. Раковски-2013” – с. Раковсково и Фолклорен танцов клуб „Пламък” гр. Бургас

От участниците в празничната програма, Фолклорна група „Раковчанка”, публиката научи за корените на празника и за поверията, наричанията и ритуалите, които съпътстват отбелязването му в несебърското село Раковсково. Изпълнителите бяха облечени в автентични носии и представиха оригинални фолклорни песни и напеви, характерни за отбелязването на Петльовден в Североизточна България. Този празник е продължение на Бабинден и се отбелязва със сходна ритуалност – посещение при „бабата“, размяна на дарове, наричания за здраве и мъжки рожби във всяко семейство. В народната памет Петльовден се свързва с тъмните времена на еничарството, но той прославя живота, новото начало и надеждата за бъдещето на рода, олицетворена чрез мъжките рожби в дома.

Празничното настроение и дух на веселие и радост пред Артиум център бяха приповдигнати и от изпълненията на Фолклорен танцов клуб „Пламък” гр. Бургас, с ръководител Пенка Господинова. Кръшните хора в изпълнение на танцьорите на клуба привлякоха многобройната публика в ритъма на българския фолклор и празника приключи с пищно общо хоро.

Според народната вярвания Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Легендата разказват как смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!